Proti 55letému Blayovi v hrabství Hampshire kandiduje ve volbách konzervativec Ranil Jayawardena. Kontroverzní výrok člen UKIP pronesl v rozhovoru s redaktorem deníku The Daily Mirror, který ho natáčel skrytou kamerou. Při diskuzi o možnosti, že by se Jayawardena mohl jednou stát prvním britským premiérem asijského původu Blay prohlásil, že v takovém případě mu osobně prožene "hlavou kulku". Ke konzervativnímu politikovi má prý "absolutní odpor". Jayawardena, kterého Blay na videu zasypal řadou urážek, prý není "dostatečně britský, aby byl v našem parlamentu".

Mluvčí UKIP Blayův výrok označil za "odpudivý". Z boje o poslanecký mandát ho prý strana stáhla okamžitě, jak se o incidentu dozvěděla. Jayawardenovi se strana omluvila. Blay není prvním politikem, kterého strana odstavila kvůli sexistickým nebo rasistickým výrokům.

UKIP, která by podle předvolebních průzkumů mohla získat až 10 procent hlasů, požaduje odchod Británie z Evropské unie i zpřísnění imigračních zákonů. Ačkoli by mohla v parlamentu získat jen malé množství křesel, mohla by podle analytiků mít značný vliv na povolební koaliční vyjednávání. Předvolební průzkumy totiž naznačují, že žádná z velkých stran nezíská potřebné množství hlasů pro sestavení většinové vlády. Vládnoucím konzervativcům i labouristům ankety přisuzují více méně podobný zisk, který se pohybuje kolem 34 procent hlasů. UKIP by tak mohla představovat pověstný jazýček na vahách.