Nigerské i nigerijské úřady vyzvaly uprchlíky k opuštění ostrovů kvůli útoku radikálů, při němž 25. dubna na ostrově Karamga zahynuly desítky civilistů a nejméně 46 vojáků, kteří je bránili. Na straně radikálů si boje vyžádaly údajně 156 mrtvých. Řada lidí se poté z ostrovů dala na útěk. Asi pět tisíc z nich se uchýlilo do jihonigerského města Nguigmi, které leží u někdejšího břehu vysychajícího Čadského jezera. Místní úřady očekávají v následujících dnech příchod dalších více než 11.000 lidí.

Nigerijské úřady se budou údajně snažit své občany z Nigeru evakuovat zpět do vlasti. Řada míst, ze kterých lidé uprchli, už totiž regionální mise bojující proti Boko Haram z rukou radikálů osvobodila. Vojenskou misi proti islamistům tvoří kromě Nigérie a Nigeru také Kamerun, Čad a Benin. Spojeným silám těchto západoafrických zemí se v posledních týdnech podařilo zatlačit radikály do pralesu Sambisa, v němž však má Boko Haram údajně několik základen a táborů. Boj proti radikálům bude v pralese ale velmi obtížný, rozkládá se totiž na území několika severonigerijských států a má rozlohu zhruba 60.000 kilometrů čtverečních (přibližně tři čtvrtiny České republiky).

Ostrůvky na Čadském jezeře obklopené bažinami vznikají vysycháním jezera, o nějž se dělí Niger, Nigérie, Čad a Kamerun. Milice Boko Haram řadu z nich využívaly jako základny pro překvapivé útoky do okolí. Násilnosti v okolí jezera byly jedním z hlavních motivů vytvoření regionální koalice proti islamistům, kteří se snaží na severu Nigérie po vzoru organizace Islámský stát vytvořit vlastní chalífát s přísnými islámskými zákony. Při útocích radikálů za posledních šest let zahynulo v Nigérii více než 13.000 lidí, asi tři miliony jich musely opustit své domovy.