S dohodou souhlasili i zástupci dvou hlavních skupin, které se podílely na násilnostech v letech 2013 a 2014, tedy muslimského povstaleckého hnutí Séléka a křesťanských milicí anti-balaka.

Zástupce této organizace řekl, že se ještě nepodařilo sepsat jména všech dětí, jež byly zapojeny do bojů. Milice podle odhadů využily 6000 až 10.000 dětí buď jako vojáky, nebo jako posly či kuchaře.

Dětský fond OSN UNICEF se domnívá, že ve Středoafrické republice vznikla nejhorší a nejméně viditelná humanitární krize. UNICEF se snaží o osvobození dětských vojáků již delší dobu - loni se dostalo na svobodu asi 2800 dětí a předloni kolem 500. Zatím nikdy se na tom nepodíleli účastníci konfliktu.

Středoafrickou republiku zachvátil konflikt v březnu 2013, kdy vůdce muslimských rebelů Michel Djotodia svrhl prezidenta Françoise Bozizého. Počínání muslimských milicí ale vyvolalo nespokojenost většinového křesťanského obyvatelstva, které vytvořilo domobranu v podobě milic anti-balaka. Vzájemné vyvražďování muslimů a křesťanů do Středoafrické republiky přivedlo v prosinci 2013 francouzské vojáky a pak mírovou misi OSN MINUSCA.

Středoafrická republika má téměř pět milionů obyvatel a více než polovina jich žije v chudobě. Od roku 2013 kvůli násilnostech odešlo ze svých domovů na 900.000 lidí.

Konference v Bangui začala v pondělí, potrvá týden a jedním z jejích úkolů je začít připravovat nové volby.