Ohlášena byla Linda Greenfieldová-Thomasová, která se na ministerstvu zahraničí věnuje problematice Afriky. Kerry je první šéf americké diplomacie, který do Somálska zavítal. USA poslaly své jednotky do Somálska začátkem 90. let na mírovou misi, ale o dva roky později je musely stáhnout.

Tento týden je ministr na africké cestě. V pondělí byl v Keni a očekáván je také v Džibutsku, kde je jedna z amerických základen.

Agentury připomínají, že USA považují Somálsko za nebezpečnou zem a že Kerry neopustí letiště. Tam za ním přijeli prezident Hassan Sheikh Mohamoud i premiér Omar Abdirashid Ali Sharmarke. Hlavním tématem je boj proti milicím Šabáb, jež mají na svědomí tisíce lidských životů. USA místní armádě v boji proti nim pomáhají bezpilotními letadly.

Milice se sice i s pomocí afrických armád podařilo vytlačit z měst, ale jejich nynější decentralizace je podle odborníků dalším nebezpečím, protože skupina rozšiřuje pole své působnosti i do okolních zemí, zejména do Keni. V dubnu v areálu tamní univerzity zabila přes 140 lidí.

Jeden z členů Kerryho delegace řekl, že ministrova návštěva má připomenout, že "USA se k Somálcům neotáčejí zády". "Budeme pokračovat v boji proti Šabáb, dokud s jejich násilím neskoncujeme," citovala svůj diplomatický zdroj agentura AP.

USA poslaly své mírové jednotky do Somálska roku 1992 s úkolem pomoci stabilizovat zemi, která se po politických nepokojích potýkala také s hladomorem. V roce 1993 ale jednotky generála Mohameda Farraha Aidida sestřelily dva americké vrtulníky a zabily 18 Američanů, jejichž těla pak vláčely ulicemi.

Nynější americká administrativa chce současné vládě pomáhat a poskytla jí miliony dolarů na vybudování a zprofesionalizování armády. V Mogadišu má být také otevřeno americké velvyslanectví. Prezident Barack Obama jmenoval velvyslankyní Katherine Dhananiovou, která má mít zatím sídlo v Nairobi a odtud bude pravidelně jezdit do Somálska.