"Tyto trestuhodné a neustále pokračující údery na rezidenční oblasti ukazují, že jde o politiku, která má za cíl záměrně a systematicky útočit na civilisty. Tyto útoky představují válečné zločiny a zločiny proti lidskosti," uvedl Philip Luther z Amnesty International. Jak dodal, ze strany syrské vlády jde o "kolektivní trest vůči obyvatelům Halabu".

Halab je druhým největším městem Sýrie a jejím někdejším hospodářským centrem. Město ovládají většinou vládní síly, čtvrtě na východě a severovýchodě města ale stále drží v rukou povstalci. Vládní vojsko se snaží už několik měsíců získat pod kontrolu celé město, povstalce chce obklíčit a donutit ke kapitulaci. Dosud zajišťuje zásobování povstaleckých čtvrtí koridor vedoucí k turecké hranici.

Syrské letectvo shazuje na některé čtvrti údajně i takzvané barelové bomby, tedy sudy naplněné střepy a výbušným materiálem. Damašek to popírá, podle AI ale tyto útoky zabily v loňském roce v Halabu a jeho okolí více než 3000 civilistů. Jen letos v dubnu místní aktivisté zaznamenali nejméně 85 útoků s pomocí barelovým bomb, které zabily nejméně 110 osob.

Jak ve zprávě AI popsali místní obyvatelé, následky těchto útoků jsou otřesné. "Viděl jsem děti bez hlav, všude byly rozesety části těl. Tak jsem si představoval, že vypadá peklo," uvedl zaměstnanec místní továrny po jednom z loňských útoků. Velmi vážná jsou i zranění, která tyto bomby způsobují. "Barelové bomby jsou tou nejděsivější zbraní způsobující velmi bolestivá zranění... Musíme řešit množství traumat, amputací, případů, kdy se dostala střeva mimo tělo člověka, je to šílené," uvedl jeden z chirurgů z Halabu.

Válečné zločiny ale podle AI páchají i různé ozbrojené opoziční skupiny, které ve městě operují a cílí na čtvrti v rukou vlády. Povstalci používají velmi nepřesné zbraně, minomety a podomácku vyrobené rakety, které v loňském roce zabily nejméně 600 lidí. Jejich útoky navíc často bývají velmi náhodné. "Nikdy si nepřipadáte v bezpečí. Nikdy nevíte, co se může stát, můžete být zasažen kdekoliv," uvedl jeden z místních občanů.

Organizace vyzvala obě strany k ukončení násilností a útoků na civilisty. Mají umožnit, aby do města získala přístup OSN a její partneři, a k lidem se tak dostala potřebná humanitární pomoc.