Dnešní zpráva skupiny Breaking the Silence (Prolomit mlčení), která obsahuje 70 anonymních výpovědí izraelských vojáků, to však zpochybňuje. Vojáci ve zprávě armádnímu velení vyčítají mimo jiné to, že jim svými příkazy umožnilo střílet na civilisty bez váhání. Zdůvodnilo to prý tím, že Palestince před zahájením operace upozornilo, aby konfliktní zónu opustili, a ti tak nemají v oblasti bojů co hledat.

"Vše uvnitř (Pásma Gazy) je hrozbou ..., pokud neuvidíme někoho mávat bílou vlajkou a křičet 'Vzdávám se', pak je hrozbou a jsme oprávněni střílet," stojí v jedné z výpovědí vojáků.

Také řada domů prý byla v Pásmu Gazy ostřelována jen na důkaz aktivity izraelské armády v oblasti či dokonce jako akt pomsty.

Izraelská armáda už zprávu skupiny aktivistů odmítla s tím, že nepředložila žádné důkazy svého tvrzení a svědky drží v anonymitě. Prošetření předložených tvrzení je tak prý zcela nemožné. Armáda sama v současnosti provádí vyšetřování několika incidentů během loňské války v Pásmu Gazy.

Podle organizace na ochranu lidských práv Amnesty International spáchaly během konfliktu válečné zločiny obě strany. Padesátidenní válka v létě 2014 si vyžádala životy 73 obyvatel Izraele, z toho 67 vojáků a šesti civilistů, a více než 2100 Palestinců, z toho téměř 1500 civilistů. Velká část Pásma Gazy, ve které žije asi 1,8 milionu obyvatel, byla zničena.