Historik, spisovatel a politik Bartoszewski zemřel 24. dubna ve věku 93 let. Šéfem polské diplomacie byl dvakrát, nejdříve v roce 1995 a podruhé od června 2000 do října 2001. V politice se angažoval do vysokého věku, až do nedávna byl tajemníkem polského premiéra pro mezinárodní dialog.

Za druhé světové války se zapojil do odboje proti nacistům a pomáhal zachraňovat Židy. Za to se mu dostalo v Izraeli čestného titulu "Spravedlivý mezi národy". Za komunistického režimu byl pak pronásledován kvůli svým demokratickým názorům. Přes své krušné životní zkušenosti se zejména po pádu "železné opony" zasazoval o zlepšení vztahů s Německem.

Před samotným pohřbem se dnes ve varšavské katedrále svatého Jana konala za zvuků Mozartova Requiem smuteční mše. V jejím průběhu stála u rakve s nebožtíkem, zakryté červenobílou polskou státní vlajkou, čestná vojenská stráž.

"Byl to stoprocentní slušný člověk a ve svém životě se vždy řídil zdravým rozumem," ocenil Tusk vlastnosti zesnulého, díky nimž si Bartoszewski získal úctu a uznání nejen doma, ale i daleko za hranicemi Polska.