Středisko, z nějž by se humanitární pomoc obyvatelům Jemenu rozdělovala, by se mohlo podle Džubajra otevřít právě v Saúdské Arábii. Podle Organizace spojených národů je humanitární situace v Jemenu po téměř šesti týdnech náletů katastrofální. Během bojů už prý zahynulo více než 1200 lidí a z domovů jich muselo uprchnout dalších 300.000.

Džubajr zároveň varoval šíitské povstalce a jejich spojence z řad podporovatelů někdejšího prezidenta Alího Abdalláha Sáliha, aby se nepokoušeli lokální příměří zneužít. Letecké údery by pak podle něj okamžitě pokračovaly.

Jemenský konflikt zuří od loňského září, kdy šíitské oddíly obsadily hlavní město Saná. Poté držely v domácím vězení prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího a členy jeho vlády, kteří následně uprchli do Adenu a z něj někteří do Saúdské Arábie. Rijád v březnu sestavil koalici, která brání zájmy Hádího vlády. Šíity zase podporuje Írán. Teherán přiznává, že jim poskytuje politickou a humanitární pomoc. Popírá ale, že je vyzbrojuje.

Dnešní koaliční nálety mířily především na letiště po celém Jemenu. Na letiště v přístavním městě Adenu, kde probíhají tuhé boje, dnes dopadlo více než 150 bomb. Dalšími terči leteckých útoků se stala letiště ve městě Hudajdá na západě země a v metropoli Saná. Pozice povstalců ostřelovaly bojové letouny také ve východní provincii Maríb a v šíitské baště, severojemenské provincii Saada.

O situaci v Jemenu bude se saúdskoarabskou vládou diskutovat při své návštěvě v Rijádu, která se uskuteční ve středu a ve čtvrtek, také americký ministr zahraničí John Kerry. USA dlouhodobě tlačí na Rijád, aby dočasně zastavil boje právě kvůli distribuci humanitární pomoci.