Jihokorejec Won Mun-ču se prý 22. dubna pokusil o nelegální překročení pohraniční řeky z čínského města Tan-tung. Mladík se úřadům v Pchjongjangu údajně již přiznal, že porušil zákony KLDR.

Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení dnes potvrdilo, že Won je jihokorejský státní příslušník. To, že Severní Korea mladíka zadržuje, aniž poskytla jakékoli vysvětlení vládě v Soulu a studentově rodině, označilo ministerstvo za "velmi politováníhodné". Mluvčí ministerstva uvedl, že Jižní Korea důrazně žádá, aby byl dotyčný okamžitě propuštěn.

Čínské město Tan-tung slouží jako centrum pro obchodování se Severní Koreou. Zdržují se tam ale i misionáři a lidé, kteří chtějí pomáhat severokorejským uprchlíkům.

Důvod, proč se jihokorejský student pokusil vstoupit na území nepřátelské komunistické Severní Koreje, není znám.

Severní a Jižní Korea zůstávají technicky ve válečném stavu od války v letech 1950 až 1953, která skončila jen podpisem příměří. Od roku 1953 byly v Jižní Koreji dopadeny tisíce severokorejských špehů. Rovněž KLDR sporadicky oznámí zadržení jihokorejských občanů podezřelých ze špionáže. Naposledy na konci března oznámila zajetí dvou údajných jihokorejských špehů.