Šabáb na vládní výzvu okamžitě zareagoval a požádal novináře, aby slovo Ugus používali pro označení somálské vlády. V jejich interpretaci to znamená 'skupina, která vystavuje somálský národ ponížení'.

Velitel tajné služby Abdirahman Mohamud Tuuryare prohlásil, že význam slova šabáb neodpovídá činnosti skupiny. "Nesmíme dovolit špinit toto dobré slovo. Nepřítel, proti němuž bojujeme, se jmenuje Ugus," řekl. Vládní rozhlasová stanice a televize už tento termín nějakou dobu používají.

Šabáb zahájil boj proti vládě v roce 2009 a od té doby se datuje také propagandistická válka mezi ním a vládou. Nové nařízení podle stanice BBC novinářům komplikuje situaci, protože se buď podřídí a budou riskovat mstu islamistů, nebo odmítnou a budou čelit následkům ze strany vlády.

Milice Šabáb se hlásí k teroristické síti Al-Káida. Působí i v sousední Keni, která pomáhají somálské vládě v boji proti této skupině. V roce 2011 se podařilo Šabáb vytlačit z Mogadiša a pak také z dalších větších měst. Na venkově je ale skupina stále aktivní a je schopná zorganizovat krvavé atentáty. V dubnu její členové zabili v areálu univerzity v keňské Garisse přes 140 lidí.