"Velmi bych si přál, aby pod vaším velením česká armáda, tak jako dosud, účinně zasahovala v boji proti mezinárodnímu terorismu a aby navázala na tradice, které se vytvořily v Afghánistánu, v Mali, na Sinaji a v řadě dalších míst," řekl Zeman po Bečvářově jmenování. Věří, že se podaří dosáhnout postupného rozšiřování českých vojáků na Golanských výšinách nebo využít polní nemocnici při pomoci uprchlíkům v Jordánsku či jinde.

Pavlovi, který odchází do velení NATO, hlava státu poděkovala za dosavadní působení. "Všichni si vážíme práce, kterou jste vykonal jako náčelník generálního štábu. A všichni vám blahopřejeme k tomu, že budete po generálním tajemníkovi NATO druhou nejvýznamnější osobou této organizace," poznamenal Zeman. "Jsem si vědom náročnosti úkolů, které před vámi stojí, protože budete mít mimo jiné na starosti strategické bombardovací letectvo nebo jaderné ponorky," podotkl také.

Pavel stál v čele generálního štábu tři roky. Z pozice odchází předčasně, protože byl loni v září zvolen předsedou Vojenského výboru NATO, což je nejvyšší vojenská funkce Severoatlantické aliance. Ujme se jí v červnu.

Už dopoledne předal Pavel slavnostně funkci svému nástupci na pražském Vítkově. Oba vojáci také spolu s ministrem obrany Martinem Stropnickým (ANO) položili květiny u hrobu Neznámého vojína a spolu s nastoupenými jednotkami drželi minutu za všechny padlé při obraně vlasti. Nad památníkem během ceremonie přeletěly dvě stíhačky gripen a transportní letoun CASA.

Bečvář na Vítkově řekl, že nová funkce je pro něj výzvou a ctí. Za svůj prvořadý úkol považuje doplnění početního stavu vojáků a dokončení koncepce výstavby armády. Poznamenal, že je rád, že se vládní koalice zavázala zvyšovat výdaje na obranu. Česko se podle něj nachází ve světě, kde teroristický útok a porušování mezinárodních úmluv jsou časté. Armádním úkolem je těmto hrozbám čelit a zajistit bezpečnost České republiky.

Plzeňský rodák Bečvář vystudoval Vojenskou vysokou školu pozemního vojska ve Vyškově. Dále studoval také na Vojenské akademii v Brně, Právnické fakultě Univerzity Karlovy, v zahraničí pak navštěvoval v letech 1998 - 1999 Vševojskovou školu obrany v Paříži. V minulosti byl mimo jiné náčelníkem Vojenské policie a přidělencem obrany ČR ve Francii. Poslední měsíce působil jako první zástupce Pavla.