Mluvčí ukrajinského prezidenta pro protipovstaleckou operaci v Donbasu Oleksandr Motuzjanyk dnes řekl, že vládní jednotky se řídí dohodou o příměří a nenasazují na frontovou linii těžké zbraně. Protistrana však tvrdí, že přestřelky vyprovokovali ukrajinští vojáci.

Palba je nejsilnější v okolí Doněcku a obce Šyrokyne a mezinárodní pozorovatelé tvrdí, že je tak intenzivní, že jim brání kontrolovat situaci.

Motuzjanyk řekl, že dva vojáci zemřeli a tři byli raněni, když jejich automobil najel v Luhanské oblasti na minu. Další dva pak byli zraněni v palbě u Šyrokyne.

Tisková služba ukrajinské armády oznámila, že povstalci dohodu o příměří porušují tím, že používají dělostřelectvo ve snaze vyprovokovat odvetu ukrajinských vojáků.

Ukrajinská armáda bojuje na východě země s proruskými vzbouřenci více než rok. Konflikt si vyžádal přes 6000 mrtvých. V únoru se v Minsku za přítomnosti nejvyšších představitelů i Ruska, Francie a Německa dohodlo příměří. Přes občasné střety je celkově dodržováno, ale zůstává velmi křehké. Obě strany se vzájemně obviňují z jeho porušování.