Hlavními hvězdami přehlídky ale byla dvacítka veteránů z USA a Belgie, kteří Plzeň před 70 lety osvobodili. Podle mluvčí magistrátu Evy Barborkové přilákal od pátku do neděle program slavností až 100.000 lidí.

I když víc než devadesátiletí veteráni absolvují během oslav náročný a únavný několikadenní program, jásaní lidí, mávaní vlajek a létající květy šeříků mnohým daly dnes tolik síly, že na vojenských historických džípech absolvovali přehlídku vestoje a zdravili se s lidmi. Kromě veteránů byli v konvoji také dva Pattonovi vnuci George Patton Waterst a Helen Pattonová.

Přehlídku uváděla jednotka představující historickou 16. obrněnou divizi americké armády přesně tak, jak v roce 1945 vypadala. "Byla složená z čety pěchoty, která pochodovala v historických uniformách s dobovou výstrojí a dle dobových předpisů, následovala četa kavalerie, tedy průzkumu, a pak jely tanky," popsal ČTK čelo průvodu komentátor přehlídky Miroslav Seifert. Po Klatovské třídě tak rachotily, stejně jako v roce 1945, lehké tanky M5 Stuart, tank M4 Sherman, či stíhač tanků M36 Jackson. Sherman, který projel Plzní, prošel za války africkým a francouzským tažením a válku skončil na německém území, řekl Seifert.

O čelo průvodu se postaralo kolem 150 vojenských nadšenců z celého světa, kteří dva roky připravovali společný projekt Czech fury zaměřený na historicky reálnou rekonstrukci života amerických vojáků. "Snažili jsme se divákům ukázat, jak tenkrát byla americká armáda organizována - pěchota, průzkum, kavalerie a pro podporu boje i tanky. Napodobit pravé pěšáky z daného období je to nejsložitější, protože musíte mít nejen uniformu a výstroj, ale musíte se naučit i ten správný vojenský krok podle dobových regulí," řekl Seifert.

V průvodu se pak střídaly staré armádní džípy ozdobené vlajkami a květy šeříků, dodge, kolová i pásová vozidla, nákladní auta, sanitky, motocykly i pěší jednotky. Kromě několika desítek pěšáků v čele konvoje, kteří i zpívali, se v přehlídce objevilo také družstvo ženských pomocných sborů americké armády a četa skotských dudáků a bubeníků. Ti podle Seiferta za druhé světové války dodávali svou halasnou a říznou hrou vojákům odvahu. Z nejednoho auta se linul jazz a swing, dudáci kromě pochodových skladeb hráli třeba i českou lidovku Kdyby byl Bavorov.

Závěr konvoje tvořilo několik vozů současné americké armády, včetně vozů humvee a obrněných transportérů Stryker, a prezentace české armády s obrněnými Pandury, s houfnicemi Dana či s nákladními auty.

Slavnosti svobody začaly 1. května. Páteční rekonstrukci příjezdu americké armády do Plzně sledovalo podél trasy a na náměstí Republiky až 20.000 diváků, odpoledne k nim přibyly další tisíce lidí, řekla Barborková. Slavnosti pokračují v Plzni do 6. května, kdy je ukončí pietní akt u pomníku Díky, Ameriko! a závěrečný koncert v synagoze. Ve městě dnes pokračuje kulturní program a k vidění jsou vojenské dobové i současné kempy.