Anglo-americká vysoká škola, která je s pětadvacetiletou historií nejstarší soukromou vysokou školou v Česku, nabízí ekonomické, humanitní i právní obory. Vyučovány jsou podle amerického modelu v anglickém jazyce. Zároveň má ale většinu oborů akreditovanou také českou Akreditační komisí.

Na rozdíl od tuzemské akreditace, která se orientuje na kvalitu jednotlivých oborů, je při akreditaci WASC posuzována škola jako celek. Hodnotí se například její fungování včetně zapojení akademické obce, analyzuje se také, jakou má škola efektivitu výuky a nakolik je schopna ji měřit.

Dosavadní úspěch podle rektora přesahuje hranice České republiky i kontinentu. Za podstatné považuje nejen prestiž spojenou s akreditací WASC, která by mohla zvýšit zájem především zahraničních studentů o tuto školu, ale také samotné procházení podrobným hodnotícím procesem. "Je to tvrdá cesta, hodnotitelé na nás nenechali nit suchou," popisoval návštěvy hodnotící komise, která zatím dospěla k pozitivním závěrům.

Proces začal v roce 2011, kdy byla AAU vybrána jako jedna ze tří neamerických škol jako možný uchazeč o tuto akreditaci. Pro zbývající dvě už proces skončilo neúspěchem. Zatím do snah o zisk této akreditace škola vedle nasazení pracovníků investovala zhruba deset milionů korun. Rozhodnutí padne v červnu příštího roku. "Osobně tu šanci vidím tak na 80 procent, ale to je jen můj soukromý odhad," uvedl rektor.

Anglo-americkou vysokou školu v současné době studuje 958 studentů z více než 60 zemí světa. Nejvyšší zastoupení mají s přibližně 350 studenty Američané, druhou nejpočetnější skupinou čítající 150 až 200 studentů jsou Češi. Škola funguje jako obecně prospěšná společnost s ročním obratem kolem 80 milionů korun. Školné převyšuje 100.000 korun za akademický rok, ale škola má systém stipendií. V aktuálním akademickém roce na nich vyplácí 3,8 milionu korun.