Podle mluvčího koalice generála Ahmada Asírího pilot íránského letounu ignoroval pokyn, aby se otočil zpět.

Íránská agentura IRNA uvedla, že saúdské letectvo se snažilo z jemenského vzdušného prostoru dostat letadlo, které do Saná mířilo s potravinovou pomocí a léky od Červeného půlměsíce. Bombardování prý bylo zahájeno, když se letoun snažil přistát. Kvůli bombardování se musel vrátit zpět. Podle IRNA dostalo letadlo povolení k přeletu od Ománu i od šíitských povstalců v Jemenu, kteří ovládají letiště v Saná.

Při bombardování byla poškozena přistávací i vzletová dráha letiště, shořel jeden civilní a jeden nákladní letoun. Tyto škody zřejmě ještě více zkomplikují dopravu pomoci do Jemenu, který podle Červeného kříže čelí humanitární katastrofě.

Asírí řekl, že koalice pomůže opravit ranvej letiště v Saná, pokud se šíitští povstalci vzdají kontroly nad ním.

Saúdská Arábie a několik jejích spojenců v neděli obnovili bombardování jemenské metropole. Stalo se to jen několik dnů poté, co koalice oznámila, že zmírní kampaň proti šíitským povstalcům.

Konflikt v Jemenu se stupňuje od loňského září, kdy šíitské oddíly obsadily metropoli Saná. V domácím vězení držely prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hádího a členy vlády, kteří pak uprchli do Adenu a z něj někteří do Saúdské Arábie. Rijád, kterého znepokojuje rostoucí vliv Íránu v regionu, pak v březnu sestavil koalici, která hájí zájmy Hádího vlády.

Jedna z agentur OSN dnes upozornila, že za poslední měsíc, co trvají koaliční nálety na pozice šíitských povstalců v Jemenu, muselo své domovy opustit více než 300.000 lidí.