Podle saúdskoarabského ministerstva vnitra tato skupina "neustále pracuje na tom, aby svými zločineckými plány podkopala bezpečnost země".

Dva ze zatčených byli členy buňky, která prý chystala teroristický útok na americké velvyslanectví. Jejich spiknutí ale bylo v březnu odhaleno. Jiná skupina zadržených se podle saúdskoarabských úřadů snažila lákat nové členy prostřednictvím sociálních sítí, zajišťovat peníze a zřizovat výcvikové tábory přímo v Saúdské Arábii.

Už dříve dnes ministerstvo vnitra informovalo, že zatčen byl druhý člověk podezřelý ze dvou různých útoků z března a dubna, při nichž byli zastřeleni dva policisté. Agentura Reuters připomíná, že šlo o první útoky připisované Islámskému státu v Saúdské Arábii.

Saúdská Arábie je součástí mezinárodní koalice v čele se Spojenými státy, která podniká letecké útoky na pozice Islámského státu (IS). Ten ovládá část Iráku a Sýrie. IS loni vzkázal svým příznivcům v Saúdské Arábii, aby nejezdili bojovat do Sýrie nebo Iráku, ale aby přímo v této monarchii útočili na oficiální činitele, cizince ze Západu a příslušníky šíitské menšiny.