"Zneužití dominantního postavení spatřujeme zejména ve vynucování nepřiměřených cenových podmínek," uvedla dnes na tiskové konferenci primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Podnět podá Praha z "preventivních důvodů, protože EMS se několikrát vyjádřila, že by mohla chtít zahájit mezinárodní arbitráž". Navíc si pojistí další chod systému, podobně jako nedávným předběžným opatřením soudu, řekla primátorka.

S projektem opencard jsou spojeny problematické smlouvy z minulosti. Budoucnost karty, která město stála 1,74 miliardy korun, je zatím stále nejasná. Vedení města zatím neřeklo, kdy a zda by měl projekt skončit. Primátorka mluví o "rozvodovém řízení" s EMS. Aktuální posudek, který si nechal magistrát zpracovat, označil projekt opencard za nevýhodný a zastaralý a nedoporučil jeho pokračování.

"Podání podnětu považujeme za stejně absurdní jako zavedení papírových kuponů," komentoval dnešní rozhodnutí mluvčí EMS Martin Opatrný. Prý jde o snahu odvádět pozornost od skutečných problémů. "Systém opencard od počátku roku nemá zajištěnu podporu a může kdykoliv zkolabovat," doplnil. EMS s městem vede několik soudních sporů kvůli nezaplaceným službám.

Opencard užívá jako tramvajenku zhruba 1,2 milionu lidí. Několik měsíců mají cestující na výběr mezi opencard a papírovými kupony. Krnáčová tvrdí, že její tým pracuje na novém otevřeném řešení jízdného. "Opencard dál funguje. Přechodné období potrvá dva roky," řekla dnes novinářům.