Do 51 oborů bakalářského studia bude sedm fakult univerzity přijímat přes 3000 uchazečů. Škola očekává, že první ročníky naplní případně vyhlášením druhých kol přijímacího řízení. V současnosti studuje v Pardubicích 9935 posluchačů ve všech ročnících všech forem a typů studia.

"Je možné, že v příštím roce dojde k dalšímu poklesu celkového počtu studentů až na zhruba 9000, což odpovídá jak demografickému vývoji, tak snižování počtu financovaných studentů ministerstvem," uvedla Wágnerová. Ze státního rozpočtu bylo v kalendářním roce 2012 financováno 9400 studentů, o rok později 8800,loni se jejich počet snížil na 7900.

Největší zájem je podobně jako před rokem o obory Ekonomika a provoz podniku a Veřejná ekonomika a správa na Fakultě ekonomicko-správní a Všeobecná sestra na Fakultě zdravotnických studií. Největší převis zaznamenal obor Anglický jazyk pro odbornou praxi na Fakultě filozofické, kde na 321 přihlášených připadá 40 studijních míst.

Přihlášky ještě přijímá do 15. května Fakulta restaurování. Celková čísla však příliš neovlivní, ročně se hlásí jen několik desítek studentů.