Údajný islamista, který na policejní stanici zaútočil s pokřikem Alláhu akbar (Bůh je veliký), byl na místě útoku zabit. Čtyřiadvacetiletý Bosňák Nerdin Ibrić z vesnice Sapna svůj čin podle prvních výsledků vyšetřování dlouhodobě plánoval. Jeho motiv stále není jasný. Útok ale oživil obavy z radikálních islamistů, kteří by v zemi mohli působit. Podle místních úřadů se až 200 tamějších muslimů účastnilo bojů po boku radikálů v Sýrii nebo v Iráku.

Bosenský ministr vnitra Dragan Mektić dnes uvedl, že tajná služba OSA obdržela informace o hrozícím teroristickém útoku už před třemi dny. Nevěděla prý ale, kdy a kde k němu dojde.

Policie zadržela podle ministra jednu osobu, která bojovala v Sýrii a byla s Ibričem v kontaktu. Druhou osobu, kterou označila za "extrémně radikální", nyní policie vyslýchá. "Snažíme se zjistit, jaký měli vliv na spáchání tohoto teroristického činu," dodal Mektić.

Srbský člen předsednictva Bosny a Hercegoviny, tedy kolektivní hlavy státu, Mladen Ivanić, označil atentát za "útok na nás všechny". Předsednictvo se dnes sejde na mimořádném zasedání, aby jednalo o případné reakci na atentát. V hlavním městě Sarajevu již úřady zvýšily bezpečnostní opatření. Hlídky posílily především v okolí budov zahraničních zastupitelských úřadů.

Útoku dnes ke kritice ústřední vlády využil prezident bosenské Republiky srbské (RS) Milorad Dodik, který dlouhodobě usiluje o vyhlášení nezávislosti Srby osídlených oblastí. Sarajevské úřady označil za "zbytečné" a navrhl vytvoření vlastní tajné služby.

Město Zvornik se nachází v bosenské Republice srbské na hranicích se Srbskem. Během bosenské války v letech 1992 až 1995 byli téměř všichni bosenští Muslimové z této oblasti vyhnáni nebo byli zabiti příslušníky tehdejších bosenskosrbských jednotek, uvedla agentura AP. Vesnice Sapna, z níž pocházel útočník, leží sice méně než 20 kilometrů od Zvorniku, už je ale součástí muslimsko-chorvatské Federace Bosny a Hercegoviny. To je jiná státní entita, která existuje v rámci Bosny a Hercegoviny.