Al-Džazíra sdělila, Izraelci útočili na sklad v oblasti Kalamún, která leží severně od Damašku. Armáda zprávu nepotvrdila a jiný bezpečnostní zdroj listu Haarec řekl, že nálet byl součástí bojů syrské armády proti islámským radikálům z fronty An-Nusra. "Izrael nemá zájem míchat se do konfliktu obou stran" v Sýrii, sdělil tento zdroj.

Syrská opozice má v oblasti Kalamúnu čtyři jednotky a k útokům na syrskou raketovou základnu se přihlásila. Hizballáh se podle libanonského tisku připravuje na zintenzivnění bojů, protože to umožní lepšící se počasí.

Izrael naposledy útočil na cíle Hizballáhu v Sýrii v pátek, když se zaměřil na základnu, na níž Hizballáh skladoval rakety dlouhého doletu. Izrael tvrdí, že se Hizballáh vyzbrojuje díky Íránu. Izraelský ministr obrany Moše Jaalon prohlásil, že jeho země bude reagovat na íránskou snahu vyzbrojit Hizballáh pokročilou vojenskou technologií. Hizballáh bojuje proti Izraeli a v poslední době se vyzbrojuje raketami delšího doletu.

Nedělní incident se podle armády odehrál u hraničního plotu na Golanských výšinách v oblasti úpatí hory Hermon. Mluvčí izraelské armády řekl, že letectvo zmařilo útok na izraelsko-syrské hranici poté, co armáda zpozorovala, jak se k ní blíží s výbušninami "skupina ozbrojených teroristů". Letoun "skupinu zaměřil, aby předešel útoku" proti izraelským vojákům. Podle izraelské armády šlo o první podobný útok v tomto roce.

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) podle agentury AP uvedla, že střela vypálená z izraelského území na Golanech zabila čtyři syrské vojáky. Podle organizace není jasné, zda byla vypálena z letadla nebo ze země.

Napětí na Golanských výšinách, jejichž větší část Izrael obsadil po sedmidenní válce v roce 1967 a později anektoval, se zvýšilo v posledních čtyřech letech v souvislosti s vypuknutím občanské války v Sýrii. Izrael má obavy jak z islamistů, kteří bojují proti vládním silám prezidenta Bašára Asada, tak ze sílících libanonských milicí Hizballáh podporovaných Íránem, které jsou Asadovými spojenci.