"Buď budou lodi Mistral dodány, byť se dnes takto rozhodnout nehodláme, nebo se půjde cestou kompenzace způsobem, který posoudíme později. V dané chvíli žádné rozhodnutí nepadlo," citovala agentura AFP Hollandea.

Hollande před cestou do Jerevanu prohlásil, že v případě nedodání dvou plavidel bude muset Paříž vrátit Rusku peníze. Agentura TASS dnes s odvoláním na informované zdroje oznámila, že Moskvu by takové řešení uspokojilo.

Západní experti hovoří o částce téměř jedné miliardy eur (asi 27,5 miliardy Kč), podle ruských zdrojů by mělo i s penále za zrušení kontraktu jít o 1,5 miliardy eur. Pokud by Francie takovou částku zaplatila, Rusko by bylo spokojeno a Paříž by si zachovala tvář, citovala svůj zdroj agentura TASS.

V rozhovoru o Ukrajině dnes prezidenti podle Hollandea dospěli k názoru, že je možné dál pokročit v plnění minských mírových dohod, které kromě příměří a výměny zajatců obsahují program ekonomické obnovy a harmonogram politických reforem.

Hollande prý po předchozí dohodě s německou kancléřkou Angelou Merkelovou navrhl Putinovi, aby byla zahájena činnost čtyř "minských" podskupin, které budou věnovány hospodářským, humanitárním, bezpečnostním a politickým otázkám Donbasu. Na zformování těchto podskupin už delší dobu pracují povstalci i kyjevské vedení. Prezidenti Ruska, Ukrajiny, Německa a Francie by podle Hollandea fungování podskupin měli podpořit.