Památkáři původně chtěli nepotřebné objekty prodat, později nabídku stáhli. O objekty se začal před necelým rokem zajímat Pardubický kraj, město Pardubice o domy nestálo.

Národní památkový ústav (NPÚ) však nejdřív převede budovy ze 16. století na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), což je procesní postup, řekla mluvčí NPÚ Jana Tichá. Jak dlouho bude převod trvat, není jasné.

"Chci postupovat zodpovědně a nedržet majetek, který bude dlouho ležet ladem. Na převod nespěcháme. Příhrádek bude měsíce či léta prázdný, což by pro nás byly mandatorní výdaje," řekl hejtman.

"Předmětné nemovité věci jsou zařazeny do návrhu usnesení vlády. Časový postup převodu předmětného majetku bude znám až po schválení předloženého návrhu vládou," uvedla ředitelka Územního pracoviště Hradec Králové ÚZSVM Hana Seidlová.

Hejtmanství chce požádat o evropské dotace. Podmínky by mohly být známé v červnu. Oprava Příhrádku a hospodářských budov renesančního zámku jsou v úzkém okruhu projektů, které by mohly uspět s žádostí o dotaci. Prvotní odhady na rekonstrukci a vybavení se pohybují od 40 do 60 milionů korun.

"Šance na získání dotací je veliká. Náklady jsou jen hrubým odhadem, nemáme projektovou dokumentaci, nejsou hotové průzkumy," řekl vedoucí krajského oddělení kultury a památkové péče Tomáš Libánek.

V budovách by mělo vzniknout komunitní centrum s literární kavárnou, přednáškovým sálem, multimediálním centrem, dílnami a expozicí o Vokolkově tiskárně, která v 30. letech proslula mimo jiné vydáváním uměleckých tisků katolických autorů.

Příhrádek je nejmladší součástí pardubického renesančního zámku. Do trojúhelníkovitého prostoru se vchází zděnými branami. Uprostřed stojí empírová kašna. Objekty sloužily jako hospodářsko-správní součást zámku.