Incident se odehrál u zařízení Picatinny Arsenal ve státě New Jersey. Do areálu, který je zaměřen na výzkum a vývoj konvenčních zbraní a munice, se prý Čech pokusil vjet osobním vozem přes bránu pro nákladní auta. U kontrolního stanoviště ale vůz vyvolal poplach. Úřady následně podle médií postupovaly jako v případě možného ohrožení bombou: areál evakuovaly a uzavřely také přilehlé silnice. Pozdější kontrola vozu ale žádnou trhavinu neodhalila.

"Pokusil se vstoupit do zařízení a měl prošlý pas," prohlásila Ingrid Parkerová z vojenského závodu Picatinny Arsenal. Dodala, že právě pasem se muž u kontroly prokázal.

Newyorský generální konzul Martin Dvořák ČTK řekl, že americké úřady českým diplomatům přislíbily kontakt se zadrženým během jednoho či dvou dnů. Teprve pak se podle Dvořáka ukáže, s jakým úmyslem se muž chtěl do vojenského areálu dostat. Podle záznamů českého konzulátu zadržený Čech prošlý pas nemá, má ale zřejmě propadlé americké vízum. Soud by se podle Dvořáka měl konat zhruba za dva týdny.

Poplach zřejmě vyvolal náklad v osobním voze. Server TAPinto napsal s odvoláním na interní e-mail závodu, že auto bylo viditelně přetížené, neboť v kufru byla pneumatika na vojenské vozidlo a velké tažné zařízení.

"Mezi nákladem byly navíc dva pětigalonové (19litrové) kanystry s naftou, dvě baterie vážící 70 liber (32 kilogramů) a několik beden s nářadím, což váhu vozu značně zvýšilo," uvedla Parkerová v údajném e-mailu. V něm dodala, že pozornost ostrahy upoutaly i dráty od cigaretového zapalovače, které vedly pod kapotu motoru.

Čecha na místě zadržela imigrační policie. Ta podle nbcnewyork.com uvedla, že muž "je ve fázi vydávacího procesu a do řízení u federálního imigračního soudce zůstává ve vazbě imigračního úřadu". Možnost vznesení obvinění úřad odmítl komentovat a odkázal na ministerstvo obrany, které se ale k záležitosti dosud nevyjádřilo.

Událost vyvolala otázky o bezpečnostních postupech v Picatinny Arsenal. Evakuace několika tisíc zaměstnanců, z nichž většina jsou civilisté, totiž trvala podle cbslocal.com dvě hodiny. Parkerové uvedla, že vyklizení areálu bylo komplikované, neboť otevřeno bylo jen několik výstupních bran. "Rádi bychom to udělali rychleji, musíme to nacvičit," dodala Parkerová.

Rozsáhlá bezpečnostní opatření, jejichž součástí byly i uzavírky přilehlých silnic, zkomplikovala dopravu v okolí. Z preventivních důvodů byla uzavřena i část mezistátního tahu Route 15. Jeden z řidičů si podle nbcnewyork.com například stěžoval, že na několikakilometrové cestě strávil tři hodiny.