"Toto jednostranné příměří, které chceme prodloužit, bude ukončeno pouze v případě, že dojde k útoku na naše bojové struktury ze strany bezpečnostních sil," oznámil dnes podle agentury Reuters hlavní vyjednávač FARC Iván Márquez. Přerušení rozhovorů o míru, který má po více než půlstoletí ukončit nejdéle trvající ozbrojené povstání v Latinské Americe, by podle něj bylo neospravedlnitelné.

Při nebývale krvavém útoku bombami a granáty zahynulo minulou středu 11 vojáků. Jeden z vůdců FARC Pablo Catatumbo pak nad jejich smrtí vyslovil politování. Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos v reakci na útok nařídil obnovit letecké údery proti povstalcům, které v zimě pozastavil jako vstřícný krok vůči rebelům.

Márquez dnes vládu obvinil, že nese na útoku částečnou vinu, neboť se nechce připojit k příměří. Santos ukončení protipovstaleckých operací armády opakovaně vyloučil a apeloval na povstalce, aby stanovili datum, do kdy jsou schopni dosáhnout mírové dohody. Vyjednávání trvají už téměř dva a půl roku a oběma stranám se podařilo vyřešit některá sporná témata, konečný termín dohody však ani jedna z nich nestanovila.

Ozbrojený boj organizace FARC a dalších povstaleckých skupin už stál život na 220.000 lidí a značná část Kolumbijců vnímá mírové rozhovory jako výhru rebelů.