O neštěstí informoval vládní list Rossijskaja gazeta. Dvaačtyřicetiletý řidič kamionu z Kurské oblasti prý řekl dopravním policistům, že si cyklisty nevšiml, protože zrovna ladil rádio.

Grečkin vyrážel na kole do dálek už od roku 1981, od té doby podnikl více než 25 dlouhých cest. Na poslední se vydal počátkem února, dokončit ji hodlal 9. května, kdy Rusové konec války slaví.

Za sebou měl více než polovičku z naplánované trasy, která jej zavedla mimo jiné na Sibiř a do povstaleckého Donbasu na Ukrajině: projel už Novosibirskem, Krasnodarem, Rostovem, Doněckem, Luhanskem a Belgorodem. Několik hodin před osudovou srážkou si v rozhlasovém interview pochvaloval, jak mile se k němu lidé všude chovají.

Nejde o ojedinělou smrt známého cestovatele-cyklisty na ruských silnicích. Doslova před pár dny soud poslal na tři roky za mříže řidiče, který loni v létě svou dodávkou zabil Američana Rona McGerityho, putujícího na kole k Volze. Řidič z místa nehody ujel, protože byl opilý. McGerity na kole projel více než 50 státy světa.

Jen o měsíc dříve u Moskvy zahynul i ruský závodník v cyklistických maratónech Alexej Pičugin. Jel po krajnici, ale zabilo ho auto, jehož opilý řidič předjížděl ostatní vozy zprava prý stotřicetikilometrovou rychlostí, poznamenal server newsru.com.