Na jejím seznamu jsou organizace působící na celé světě od Alžírska na západě po Indonésii na východě.

IS loni vyhlásil chalífát na části území Sýrie a Iráku. Když Bagdádí ustavení islámského chalífátu oznamoval, řekl, že coby jeho vůdce přijímá jméno chalífa Ibráhím. Vyzval muslimy na celém světě, aby se mu podrobili.

Hned další den tak učinila alžírská skupina, která se nazývá oddíly Al-Huda v Maghribu. Následovala Ansar Bajt al-Makdis, jež působí na egyptském Sinajském poloostrově, dále libanonská Ahrár as-Sunna a nakonec se připojily i nigerijská Boko Haram a tuniská Džund al-Chiláfa. Deset skupin vyjádřilo Bagdádímu podporu, ale formálně mu věrnost nepřísahalo.

Boje proti IS dnes pokračovaly v Iráku i Sýrii. V Damašku prý skupina obsadila velkou část tábora pro palestinské uprchlíky Jarmúk. Bojovníci IS na tábor zaútočili ráno a boje uvnitř stále pokračují. Jednalo se podle agentury AFP o první průnik IS do Damašku.

Další těžké střety byly dnes hlášeny od Nasíbu na syrsko-jordánské hranici. Podle Syrské organizace pro lidská práva (OSDH), která konflikt v zemi monitoruje z Londýna, se nakonec vzbouřencům s pomocí skupiny blízké Al-Káidě podařilo tento hraniční přechod obsadit. Byl to podle AFP poslední přechod do Jordánska, který byl ještě v rukou jednotek syrského režimu.

Iráčtí vojáci pomalu postupují centrem Tikrítu, jehož dobytí ohlásil irácký premiér Hajdar Abádí v úterý. Karím Núrí ze šíitských milicí, které se na osvobození Tikrítu podílely, řekl, že vojsko má nyní pod kontrolou 95 procent města. "Jsou tam ještě izolovaní střelci a v mnoha domech jsou výbušniny. Bojovníci IS se prý na severu pokoušeli probít na univerzitu.

V osvobozených čtvrtích se dnes objevily skupiny lidí a začaly odklízet smetí, aby mohly být obnoveny základní služby. Nad mnoha budovami zavlály irácké vlajky a nahradily černé prapory IS.