Banksy navštívil Pásmo Gazy údajně na konci února a na místě zanechal přinejmenším tři graffiti: kotě, pozorovací věž proměněnou v kolotoč, na němž se točí děti, a řeckou bohyni se skleslou hlavou. Právě bohyni nasprejoval na železné dveře domu Rabího Darduny, které jako jediné z celé budovy zůstaly po leteckých úderech izraelské armády během 50denní války loni v létě stát na svém místě.

Darduna nyní říká, že ho kupec podvedl a donutil prodat dílo hluboko pod cenou, když tvrdil, že pracuje pro Banksyho, který chce svůj výtvor zpět. Údajný podvodník ale ujišťuje, že dveře koupil zcela legálně. Rodina prodávajícího mu je prý dokonce pomáhala odvézt. Kupec prohlašuje, že dílo chtěl zachránit před zkázou v případě rekonstrukce domu a bude ho nyní vystavovat po celém světě, aby upozornil na situaci v Gaze.

Sám umělec už podle BBC prostřednictvím své zástupkyně vyjádřil naději, že se dílo vrátí původnímu majiteli.

Banksy během únorové návštěvy Pásma Gazy mimo jiné natočil video kritizující Izrael i celkovou humanitární situaci v palestinské samosprávné oblasti.

Banksy, jehož první graffiti se objevily na zdech v anglickém Bristolu, patří mezi nejvýraznější současné umělce. Zakládá si na své anonymitě. Jeho díla se v aukcích pravidelně prodávají za statisíce dolarů.

Během padesátidenní války v Pásmu Gazy loni v létě zahynulo více než 2100 Palestinců a 73 Izraelců, z toho 67 vojáků a šest civilistů. Velká část pobřežní oblasti, ve které žije asi 1,8 milionu obyvatel, byla zničena.