"Nejhorší byla situace od úterních 10:00 asi do 19:00. Vítr lámal stromy a někde i odnesl části střech, světlíky a podobně. Pak se to ale uklidnilo," řekla Jakoubková. Ráno na silnicích, kluzkých po drobném sněžení, uvízlo několik kamionů.

S velkým množství poruch se vypořádávali i energetici, kteří dnes k 18:00 po 24 hodinách odvolali kalamitní stav v okresech Domažlice, Klatovy a Tachov, řekla Jirovcová. V některých menších lokalitách v kraji, které se ocitly bez proudu v úterý, se podařilo obnovit dodávku proudu až dnes.

Energetici přijali podle ní v úterý na zákaznickou a poruchovou linku téměř 23.000 hovorů, což je rekord za poslední tři roky. Během úterý a dneška bylo povoláno do mimořádné směny 107 operátorů. Dnes v call centru vyřídili více než 12.000 hovorů. V době řádění orkánu Kyrill v lednu 2007 bylo v průběhu tří dnů směrováno na call centrum téměř 250.000 hovorů.

Národní park Šumava, Lesy ČR i ostatní vlastníci lesů vyzývají, aby lidé nevstupovali několik dnů do lesů, neboť stále hrozí pády stromů. Začínají se také sčítat škody. V Národním parku Šumava první odhady hovoří o více než 30.000 metrech krychlových poškozeného dříví. Největší škody vznikly na Prášilsku a v lokalitě České Žleby. "Ve sčítání škod zaměstnanci parku pokračují, přesnější čísla budou známá po Velikonocích," řekl dnes ČTK mluvčí parku Jan Dvořák.

V Čechách má podle meteorologů v noci a ve čtvrtek vydatně sněžit. Silný vítr má večer a v noci na čtvrtek postupně slábnout. Pouze na jihozápadě Čech se i během čtvrtka mohou přechodně vyskytnout silnější nárazy.