Kerry a Zaríf spolu jednali v minulých dnech mnohokrát a dnes se sešli sami dva, aby našli kompromisní rámcové ujednání, které má Íránu přinést ukončení sankcí výměnou za zpomalení jaderného programu.

Podle mluvčího Bílého domu Joshe Earnesta se Írán dosud k ničemu konkrétnímu nezavázal. Rozhovory s USA, Ruskem, Británií, Francií, Čínou a Německem prý ale dál pokračují v produktivním duchu, i když v postojích obou stran přetrvávají velké rozdíly. USA jsou podle něj připraveny v případě potřeby jednání ukončit bez podpisu dohody.

Podle The Times je za dosavadním krachem jednání Chameneí, který zamítl požadavek, aby Írán ustoupil v klíčových bodech. Jde především o režim zrušení sankcí. Západ nabízí postupné rušení vázané na to, jak bude Írán dojednané podmínky plnit. Chameneí ale požaduje okamžitý konec sankcí. Počítá prý s tím, že americký prezident Barack Obama, jemuž jde o uzavření dohody před ukončením jeho druhého mandátu, ustoupí.

K vyjednavačům se v pondělí připojili ministři zahraničí, tři z nich ale mezitím jednání opustili. Šéf francouzské diplomacie Fabius odjel už v úterý, dnes v noci se ale do Lausanne vrátí. Dnes odjel i ruský ministr Sergej Lavrov, který v úterý tvrdil, že se podařilo domluvit se o klíčových bodech. Prodloužených jednání se už nezúčastnil ani čínský ministr Wang I.

Z Jeruzaléma jednání kritizoval izraelský premiér Benjamin Netanjahu, když doporučil, aby se začalo pracovat na "lepší" dohodě.

The Times upozorňuje, že jednání mohou zmařit tvrdá křídla americké a íránské politiky. Proti dohodě jsou totiž také američtí republikáni. Předseda Sněmovny reprezentantů republikán John Boehner, který je dnes v Jeruzalémě, pohrozil, že i když bude dohoda vyjednána, může Kongres nařídit obnovu sankcí, nebudou-li Íránci ujednání plnit.

Ozvěnou názoru konzervativců v Teheránu je dnešní prohlášení íránského vyjednávače a Zarífova náměstka Abbáse Arákčího: "Trváme na zachování programu vývoje pokročilých centrifug a na okamžitém zrušení sankcí týkajících se ropy, financí a bank, o ostatních sankcích jsme ochotni jednat."