V široké koalici měly být všechny strany a hnutí kromě komunistů, tedy také ČSSD, KOV, ODS a TOP 09. Čunek dnes ČTK řekl, že lidovci širokou koalici neodmítli, pouze nesouhlasili s navrhovaným složením rady, kdy KDU-ČSL, ANO a STAN měly mít méně křesel než ČSSD, KOV, ODS a TOP 09.

"Navrhoval jsem jiný typ široké koalice, která by kopírovala výsledky voleb. Kdybychom měli v radě menšinu, nemohli bychom prosadit nic, co by nechtěli ostatní partneři," uvedl Čunek, který podle svých slov ještě nedostal vyjádření od zastupitele ČSSD a poslance Petra Kořenka, který v jednání zastupoval také KOV a TOP 09. Čunek však také nevyloučil, že je možná i jiná varianta koalice, konkrétní však být nechtěl.

Kořenek ČTK řekl, že o široké koalici by se mělo ještě dále jednat. "Pro řízení a komunikaci by byla jistě složitější, ale pokud by se už na něčem členové dohodli, ve výsledku by to bylo jednodušší," uvedl.

Berg však tvrdil, že lidovci širokou koalici odmítli, důvodem údajně byly pochybnosti lidovců o akceschopnosti široké koalice a skutečnost, že by v ní usedli stejní lidé jako v uplynulém volebním období. Také lídr ČSSD Dalibor Sedláček ČTK potvrdil, že lidovci nabídku odmítli, další jednání podle jeho slov naplánována nejsou.

Podle Berga byla široká koalice jedinou možností, které se KOV mohla zúčastnit. "Takto jsme jej (návrh , pozn. red.) předložili ostatním stranám," uvedl Berg. Mezi stranami panuje podle jeho slov vzájemná nedůvěra. "Proto jsme navrhli koalici založenou na vzájemné kontrole, která musí logicky nastoupit v situaci, kdy je potřeba spolupracovat mezi partnery, kteří si plně nedůvěřují," podotkl.

Svůj návrh probírala KOV se všemi stranami kromě komunistů. "Náš vstřícný návrh stavěl na tom, že po prvním neúspěšném pokusu musí jednotlivé strany ze svých pozic ustoupit, jinak k dohodě nedojde. Stejně tak jsme nezpochybnili právo KDU-ČSL na pozici starosty," řekl Berg, podle kterého si KOV nenárokovala místo v radě.

KDU-ČSL získala v zastupitelstvu šest křesel, ANO tři a STAN jedno. ČSSD a KOV připadly tři mandáty, ODS a komunisté mají po dvou, TOP 09 jeden.

Minulé volby těsně před lidovci vyhrála ODS a získala místo starosty, vytvořila koalici s lidovci, ČSSD a TOP 09, v zastupitelstvu měla 16 křesel. V opozici skončili komunisté, Volba pro město, SNK ED a uskupení Zdravé město Vsetín.