"Nechceme bránit soukromému investorovi v jeho podnikání, odmítáme ale, aby kvůli ekonomickým zájmům developera byly negativně dotčeny zájmy obyvatel naší městské části," uvedl starosta městské části Praha-Klánovice Petr Soukup. "Silnice většinou nemají povrchovou ukončující vrstvu, jsou vytlučené, při deštích jsou zaplavovány a nemají žádné chodníky," píše se v tiskové zprávě.

Investorem stavebního projektu Villa Park Klánovice je dceřiná společnost rakouského developera UBM. Více než stovka nových domů včetně školky vzniká na katastrálním území sousedních Horních Počernic, od kterých je ale odděluje dálnice D11.

Odhad nákladů na vybudování chodníků a opravy komunikací je zhruba 70 milionů korun, rozšíření kapacit mateřské a základní školy se odhaduje na 30 milionů korun. Podle starosty Soukupa je nutno v této souvislosti brát v potaz i zvýšenou prašnost, hluk a sníženou bezpečnost.

Společnost UBM podala na městskou část Klánovice dvě žaloby a žádá zhruba pět milionů korun. "Pokud by klánovičtí odpověděli, že jsou proti a referendum bylo platné, náš projekt bude další dva roky stát a my budeme zvažovat podání dalších žalob za zmařenou investici," řekla ČTK Simona Kulhánková z UBM Klánovice s.r.o.. Kromě projektu v Horních Počernicích stavěla firma v Praze rezidenční projekty Anděl City Rezidence nebo Zvonařka na Vinohradech.

V Klánovicích už jedno referendum uspořádali v listopadu 2009. Obyvatelé tehdy výraznou většinou odmítli výstavbu golfového hřiště v Klánovickém lese.