Do Tall Afaru v severní provincii Ninive, jež radikálové z Islámského státu v Iráku a Levantě (ISIL) dobyli v pondělí, dnes dorazily armádní posily. Na cíle v oblasti Tall Afaru útočilo irácké letectvo a ISIL má podle posledních informací v rukou jen část města.

Dopoledne se ISIL nakrátko zmocnila několika míst na západě Bákuby, avšak iráčtí vojáci spolu s šíitskými milicemi místa dobyli zpět. Ve městě ale zavládl strach a mnoho občanů se rozhodlo odejít. Bákubu zaplavili vládní vojáci a šíitští bojovníci.

Dnes se ISIL pokusila ovládnout vesnici Bašír vzdálenou asi 15 kilometrů od Kirkúku. Obývají ji hlavně Turkmeni vyznávající šíitský islám. Útok ISIL pomohli vesnici odrazit kurdští milicionáři, kteří dorazili z Kirkúku. Podle irácké policie byl v asi hodinovém boji zraněn velitel kurdské jednotky a šest jeho strážců padlo.

ISIL postupuje týden od Mosulu na jih směrem k Bagdádu s cílem vytvořit na severu Iráku a Sýrie chalífát. Bojové úspěchy hlásí nově ze západoirácké provincie Anbár. Bojovníci organizace údajně sestřelili armádní vrtulník u Fallúdže a zničili vojsku několik tanků. Vojáci před ISIL uprchli ze základny u provinčního střediska Ramádí. Provincii Anbár obsazuje ISIL od začátku roku.

Rychlý postup ISIL z minulého týdne znepokojuje sousední Írán. V Bagdádu je podle stanice BBC velitel íránských elitních revolučních gard Kásem Sulejmání a pomáhá velitelům šíitským milicí koordinovat postup proti rebelům.

O vojenské pomoci irácké vládě uvažují také USA. Jejich zástupce v pondělí krátce o Iráku jednal s představitelem Íránu na okraj vídeňských rozhovorů o íránském jaderném programu. Pentagon ale vojenskou spolupráci s Íránem v Iráku vyloučil. Američané zatím vyslali do Iráku 275 vojáků, kteří posílí ochranu amerických občanů a velvyslanectví USA v Bagdádu.

V Íránu jednal v pondělí předseda vlády autonomní vlády iráckých Kurdů Ničirvan Barzání. V rozhovoru pro BBC řekl, že Irák se už nevrátí do podoby, v níž byl do minulého úterka, kdy organizace ISIL ovládla Mosul. Současná krize je podle něj důsledkem zanedbávání zájmů sunnitů iráckou vládou a řešením je pouze vytvoření autonomní sunnitské oblasti. "Je třeba, aby o tom rozhodli lidé ze sunnitských částí země, ale myslím, že by to pro ně bylo nejlepší. Sunnitská oblast by pro ně byla dobrá, tak jako je pro nás Kurdistán," řekl Barzání. Podle něj neexistuje vojenské řešení. "Sunnité se cítí osamoceni. Do politického procesu je třeba zapojit různé kmeny a společenství," dodal.