Demonstrace na Ukrajině nabraly na intenzitě v posledních dnech. Situace především v Kyjevě připomíná bojovou zónu, nepokoje se ale lavinovitě šíří po celé zemi. Střety si vyžádaly několik obětí, podle opozice minimálně dva muži byli zastřeleni ostřelovači. Střety pokračují i dnes, a to především v regionálních centrech západní Ukrajiny.

Podle opozice policisté používají gumové projektily, často prý útočí na novináře a lékaře, kteří demonstrantům pomáhají. Ukrajinci žijící v Česku proto pro ně chtějí koupit neprůstřelné vesty. Na Ukrajině prý nejsou téměř k dostání, protože byly uzavřeny obchody se zbraněmi.

Zároveň shání léky, defibrilátory, přenosné EKG, obvazový materiál nebo teplé oblečení jako rukavice a čepice, ale také ochranné pomůcky na kolena nebo lokty. Shání také peníze, protože opozici vláda zablokovala účty, na které posílali peníze příznivci ze zahraničí.

Podporu organizují především po sociálních sítích, například na facebooku vznikla skupina EuroMaidan in Prague, kde zveřejňují také podrobnosti o možné pomoci. Přes facebook se také svolali na dnešní akci, kdy asi desítka aut ověšená ukrajinskými vlajkami vyjela z Malostranského náměstí k ukrajinské ambasádě v Bubenči. Před budovou, kde od středy hoří desítky svíček, se pomodlili za dosavadní oběti demonstrací. Postupně se před velvyslanectvím sešly asi tři desítky Ukrajinců.

Mladá Ukrajinka, která se dnešní akce zúčastnila, ČTK řekla, že se chystá s dalšími přáteli o víkendu jet podpořit demonstranty přímo do Kyjeva. "Není možné, aby se něco takového dělo v Evropě v roce 2014," poznamenal její přítel.

Další shromáždění je naplánováno na neděli, kdy má smuteční průvod projít od kostela sv. Klimenta na Starém Městě na Staroměstské náměstí. Připomenout má oběti, které si demonstrace v Kyjevě dosud vyžádaly. Vzhledem k volnému dni organizátoři očekávají stovky účastníků.

Předsedkyně Sdružení Ukrajinců a příznivců Ukrajiny Olga Mandová podle informací ČTK vyzvala v dopise Sobotku, aby "nezůstal lhostejný k dění nedaleko od našich hranic" a jednoznačně se k situaci vyjádřil.

Ukrajinci žijící v ČR zároveň připravili petici, ve které vyzývají prezidenta Miloše Zemana, aby upustil od pozvání ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Naopak bývalému ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09), který demonstranty dlouhodobě podporuje, chtějí poslat děkovný dopis.

Kvůli dramatické situaci na Ukrajině nechali v minulých dnech někteří faráři znít zvony kostelů. Za jejich zvuku se modlili za odvrácení krveprolití.

Demonstrace na Ukrajině vyvolalo rozhodnutí představitelů státu nepodepsat přístupové listiny k Evropské unii. Nejprve měly pokojnou formu, postupně přerostly ve střety s policií.