Cyril Ramaphosa z Mandelova vládního Afrického národního kongresu představil z tribuny čestné hosty, mezi nimi prezidenta Jacoba Zumu a Mandelovy příbuzné. Ramaphosa řekl, že Mandelova "cesta se uzavřela a že teď si může oddechnout".

Po něm se slova ujali představitelé židovské, křesťanské a muslimské církve a všichni ve svých poselstvích vyzdvihli Mandelu jako nositele smíření, svobody a míru.

Ceremonie se koná za silného deště, za který se Ramaphosa omlouval slovy "nebyli jsme schopni ho zastavit, asi se otevřela brána nebes". Ministryně obrany Nosiviwe Mapisaová-Nqakulaová řekla, že je to "požehnání předků vítajících syna země".

Po modlitbách se u mikrofonu vystřídali mluvčí rodiny Thanduxolo Mandela, bývalý Mandelův spoluvězeň Andrew Mlangeni, tři z Mandelových vnuků a generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Mlangeni řekl, že Mandela byl schopen "vzbudit naději tam, kde žádná nebyla". Krátce po jeho čtvrtečním skonu vyzval Jihoafričany, aby Mandelu neoplakávali, ale raději oslavili jeho smysluplný život.

Thanduxolo Mandela řekl, že se Mandela jistě usmívá při pohledu na dav, který se na jeho počest na stadionu v Sowetu sešel. "Tento projev všeobecné jednoty odráží přesně to, zač Madiba (Mandelovo kmenové jméno) bojoval," řekl. Soustrast vyjadřovaná z celého světa prý pomáhá rodině překonávat smutek. Pan Ki-mun hovořil o "smutku z ohromné ztráty a o oslavě významného života". "Jižní Afrika ztratila hrdinu a otce... Byl jedním z největších učitelů, učil vlastním příkladem. Obětoval velmi mnoho a za svobodu a demokracii byl ochoten vzdát se všeho, co měl," prohlásil generální tajemník OSN, který promluvil jako první ze zahraničních hostů.

Na tribuně usedli mimo jiné Mandelův nástupce ve funkci Thabo Mbeki, jehož přítomní nadšeně vítali. Na současného prezidenta Jacoba Zumu naopak pískali.

Stadion určený pro více než 90.000 lidí byl zaplněn do dvou třetin, přesto lidé začali přicházet i na stadion v Orlandu, který byl mezi třemi určenými pro ty, kdo se do dějiště pietního aktu nevejdou.

Českou republiku na ceremoniálu zastupuje ministr zahraničí Jan Kohout. Pieta za Mandelu se promítla i do soudního případu Čecha Radovana Krejčíře, souzeného v JAR. Je podezřelý z pokusu o vraždu a z únosu bratra drogového kurýra. Dnes se mělo jednat o jeho případném propuštění na kauci, avšak kvůli účasti soudních úředníků na tryzně bylo jednání přeloženo na středu.