Haiyan, který by podle některých expertů mohl být nejsilnějším světovým tajfunem, jaký kdy zasáhl pevninu, přešel v pátek od východu k západu přes pět centrálních filipínských ostrovů. Území, přes které se přehnal, bylo vesměs zničeno. Řadu pobřežních měst a vesnic srovnaly se zemí obří vlny. Jak řekl ČTK český konzul na Filipínách, dosud nemá žádné informace o tom, že by mezi mrtvými či zraněnými byli Češi.

Organizace Člověk v tísni vyhlásila veřejnou sbírku SOS Filipíny s číslem účtu 37893789/0300 a na místo vysílá koordinační humanitární tým, který bude na místě zjišťovat přesné potřeby lidí, informoval ČTK Petr Štefan z mediálního oddělení organizace. "Tým bude mít k dispozici 500.000 korun z humanitárního fondu Klubu přátel Člověka v tísni, tuto pomoc jsme připraveni podle aktuálních potřeb na místě kdykoli navýšit," uvedl vedoucí humanitárních programů Člověka v tísni Marek Štys.

ADRA ČR ze svého pohotovostního fondu uvolnila 100.000 korun a zahájila veřejnou sbírku s číslem účtu 41594159/0300, v.s. 395. Projektový manažer ADRA Filipíny, který je na ostrově Bohol, popisuje dopady tajfunu jsou nedozírné. "Škody, které kolem sebe vidíme, jsou obrovské. V tuto chvíli je ani nejsme schopni vyčíslit," cituje muže tisková zpráva organizace ADRA.

Sbírkové konto Charity ČR pro Filipíny má číslo číslo 55660022/0800, variabilní symbol 133. Ze svého krizového fondu organizace zatím uvolnila 250.000 Kč. "Pomoc v zahraničí lze podpořit také zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS CHARITASVET na číslo 87 777. Cena DMS je 30 Kč. Charita ČR obdrží 27 Kč," doplnil Jan Oulík z oddělení pro tisk a komunikaci Charity ČR.

Od Červeného kříže dnes do oblasti postižené tajfunem dorazí letecká zásilka přikrývek, stanů a hygienických potřeb ze skladů Mezinárodní federace Červeného kříže a Červeného půlměsíce. Z pohotovostního fondu pomoci při katastrofách mezinárodní organizace na pomoc Filipínám uvolnila 10,4 milionu Kč, oznámil prezident Českého červeného kříže Marek Jukl. Červený kříž se podle něj podílel na evakuaci 125.000 lidí a poskytl materiální pomoc zatím 14.000 rodin.

V oblasti zasažené tajfunem působí několik tisíc členů a dobrovolníků Červeného kříže. Ve filipínském Cebu jsou od soboty také první týmy mezinárodní humanitární a zdravotnické organizace Lékaři bez hranic, která v příštích dnech vyšle do postižených oblastí dvě nákladní letadla se zdravotnickým materiálem a také třicetičlenný tým zdravotníků, logistiků a psychologů. Letadla tam mimo jiné dopraví vakcíny proti tetanu, který se během podobných krizí velmi rychle šíří, oznámila ČTK tisková zástupkyně organizace Míla Janišová.

Rychlost vichru provázejícího tajfun Haiyan dosahovala v pátek na Filipínách rychlosti 235 kilometrů za hodinu a v nárazech až 275 kilometrů za hodinu. Bouře od té doby výrazně zeslábla a s větrem o rychlosti 160 kilometrů v hodině zamířila k Vietnamu. Ve středních a severních oblastech Vietnamu úřady preventivně evakuovaly více než půl milionu lidí. Příchod živlu na vietnamskou pevninu se čeká v pondělí dopoledne.