"Anketu Český slavík považuji za nedílnou součást české populární hudby. Osobně jsem se vždy na slavnostní vyhlašování vítězů těšil, mimo jiné proto, že jsem měl možnost potkat v sále kolegy, od kterých jsem se vždy nechal rád inspirovat. Pevně proto věřím, že v příštím roce se podaří anketu obnovit a panu Těšínskému přeji hodně síly a nadšení v další práci," sdělil ČTK Gott, který v anketě zvítězil dvaačtyřicetkrát.

Manažer několikanásobného vítěze ankety skupiny Kabát Radek Havlíček rozhodnutí Těšínského nekomentoval. "Je to svobodné rozhodnutí pořadatele soutěže. Důvody neznáme," uvedl.

Tomáš Ortel, zpěvák, frontman a textař kapely Ortel, kvůli níž se v minulém ročníku měnily výsledky, pro server iDnes.cz prohlásil, že "pokud lidé nemají možnost ovlivnit hlasování v soutěži popularity, ztrácí anketa svou podstatu". "O změně pravidel se diskutovalo hned po loňském vyhlášení Slavíků, tak se dalo očekávat podobné prohlášení pana Těšínského. Otázkou zůstává, jakou roli v těchto krocích hraje kapela Ortel a zda se skutečně jen nehledá způsob, jak zabránit kapele či mé osobě ukázat se na obrazovkách," uvedl Ortel. "Pamětníci ví své o politických tlacích na jednotlivé ročníky soutěže," dodal.

Původně celostátní akce časopisu Mladý svět byla ovlivňována politicky na začátku 70. let, kdy byli ze seznamu vyřazeni komunistickému režimu nepohodlní Marta Kubišová a Karel Kryl.

Hudební kritik Josef Vlček v pořadu Rozstřel řekl, že pár lidí, kteří se rozhodli Slavíka zničit, jej zničili. Označil to za problém sociálních sítí. Vlček i hudební redaktor Václav Hnátek se domnívají, že by mohlo dojít i k dvouletému odkladu. "Uškodit by to však anketě nemuselo. Lidé na ni jen tak nezapomenou. I v devadesátých letech se Český slavík čtyři roky nekonal a populární hudbě to neuškodilo," upozornil Vlček.