"Bylo tu představeno 1500 čtverečních metrů exponátů, bylo to 1500 rámů," řekl ČTK Beneš. Lidé měli zájem zejména o známky z ostrova Mauritius z roku 1847 s nápisem Post Office, kterých vyšlo jen několik stovek. Konkrétně šlo o kompletní sérii červeného a modrého Mauritia a o tzv. Bombajský dopis, na němž se nachází dvě známky červeného Mauritia.

"Největším tahákem byli samozřejmě Mauritiové, ale také nově nalezený stokusový arch prvních novinových známek světa Modrý Merkur," uvedl Beneš. Donedávna byl podle něj největším známým blokem těchto známek osmdesátikusový arch v Pražském poštovním muzeu. "Je to na celém světě nesmírně populární věc. A teď se s překvapením po 100 letech zjistilo, že existuje stokusový arch a má ho český sběratel z Břeclavi," řekl Beneš.

Pořadatelé na výstavě podle České televize objevili nejméně deset padělků v nabídce německého aukčního domu Christoph Gärtner. "Včas je varovali, a zabránili tak mezinárodnímu skandálu," uvedla ČT. Společnost z nabídky stáhla padělané československé známky, například skautský telegram z roku 1918, který oznamuje příjezd československého prezidenta T.G. Masaryka.

Světové výstavy se podle organizátorů v Evropě pořádají spíše výjimečně, i proto ta pražská nabídla právě takto zajímavé exponáty. "Pražská výstava Praga 2018 je vlastně jednou z mála, které tradici od roku 1938 pořád drží. A i proto jsme zavaleni nabídkami nejlepších exponátů na světě, protože ti lidé nechtějí soutěžit na menších výstavách, chtějí soutěžit ne celosvětových výstavách. Více než polovinu nabídek jsme museli odmítnout, protože by se sem vše nevešlo," dodal Beneš.

Generálním partnerem výstavy byla poprvé Česká pošta, která u příležitosti akce představila příležitostné razítko. Mluvčí pošty Ivo Vysoudil ČTK upozornil na případ zapomnětlivého sběratele, který na poštu poslal dopis s další obálkou a žádostí, aby byla vnitřní obálka příležitostným razítkem označena. "Bohužel odesílatel zapomněl napsat zpáteční adresu, na kterou mu má být oražená obálka zaslaná zpět. Prosba byla do Prahy odeslána z města Nová Role nedaleko Karlových Varů. Pokud se sběratel ozve na e-mail redakce@cpost.cz nebo napíše na adresu Česká pošta, oddělení komunikace, Poštovní přihrádky 99, 225 99 Praha, rádi mu ji zašleme i s příležitostným razítkem zpět," uvedl Vysoudil.

Pořadatelé ze Svazu českých filatelistů chtěli výstavou mimo jiné připomenout několik výročí: 100 let od vzniku Československé republiky i od konce první světové války, založení Poštovního muzea České pošty a vydání prvních československých známek. Výstavu by rádi zopakovali za deset let. Svaz také doufá, že výstava zvýšila zájem lidí o filatelii.

"Je to nejrozšířenější sběratelská záliba na světě, tak bychom si přáli, aby třeba i některé děti, které ji navštívily, začaly známky sbírat. A třeba nám za deset let, až povyrostou, pomůžou s její organizací," dodal Beneš.