Kry jsou pro Už jsme doma symbolem pomíjivosti, ale také zápasu s ní. Zároveň jsou symbolem cyklu a návaznosti, vědomí sounáležitosti s tím, co bylo i co bude. Kapela album věnuje také "lidským krám, těm, které se bezmocně pohupují na vlnách Středozemního moře a tají tak rychle, že si toho ani nikdo nevšimne".

Album je tedy podle vydavatelství také o rozmáhající se bezcitnosti a netečnosti, o strachu a jeho zneužívání, o předsudcích. Má být varováním před usedáním na lep "všem těm malým Hitlerům a Stalinům, kteří se derou k moci a neštítí se vůbec ničeho", oznámilo vydavatelství v tiskové zprávě.

Autorem hudby a textů je kytarista a klávesista Miroslav Wanek. Na albu dále hrají a zpívají trumpetista Adam Tomášek, baskytarista Josef Červinka a bubeník Vojtěch Bořil. Jako host v několika písních hraje pozounista Radek Surynek. O výtvarnou složku alba se postaral nehrající člen Už jsme doma Martin Velíšek.

Kapela Už jsme doma vznikla v roce 1985 v Teplicích. Postupem času získala renomé v avantgardních kruzích v zahraničí. V USA a Kanadě kapela odehrála přes 700 koncertů, vystoupila také třeba v Japonsku a na Novém Zélandu. V roce 2015 oslavila kapela své 30. výročí vydáním alba Tři křížky, které obsahovalo radikální "předělávky" toho nejlepšího, co kdy nahrála.

Hudba Už jsme doma je od počátků punkově přímočará, přitom však velmi rafinovaně propracovaná po kompoziční i textové stránce, uvádí kapela na svém webu. Připomíná tam i živá vystoupení plná nespoutané energie.