"Jsme moc rádi, že do další padesátky festival vstupuje s Jarkem Nohavicou jako hlavní hvězdou. Jednali jsme s ním několik let, loni jsme ho velmi chtěli na festivalové padesátiny, ale až letos to klaplo. Věřím, že podobná šťastná hvězda bude Trnkobraní svítit celou druhou padesátiletku," uvedl organizátor Michal Šesták.

Na festivalu nebude chybět kapela Fleret a Zuzana Šuláková, dcera Jarmily Šulákové. Tradiční součástí festivalu je soutěž v pojídání švestkových knedlíků, moderovat ji budou Patrik Hezucký s Michalem Kavalčíkem. Účastnit se jí opět budou i kapely, loni v soutěži hudebních jedlíků zvítězila skupina Visací zámek s celkem 154 snědenými knedlíky.

Doprovodný program nabídne filmové projekce, divadelní představení, taneční vystoupení folklorních souborů i aktivity pro děti. Program je na stránkách www.vizovicketrnkobrani.cz.

Tradice festivalu pojmenovaného po švestce, valašsky trnce, sahá do 60. let 20. století. S nápadem přišel místní lékárník Miloš Žabka, který se nechal inspirovat mikulovským a znojemským vinobraním. Původní název švestkobraní po domluvě místního ředitele pálenice a zakladatele festivalu se změnil na trnkobraní.