"Casanova byl velkým myslitelem, spisovatelem a filosofem, který do dějin neprávem vstoupil pouze jako velký milovník," řekl Carlo Luigi Parodi, zakladatel Casanovovy nadace. Cílem celého projektu je podle něj vzdát slavnému Benátčanovi hold.

V šesti pokojích gotického paláce Pesaro Papafava v centru Benátek by měli mít zájemci od 2. dubna možnost prohlédnout si obrazy a různé další předměty spojené s životem slavného světoběžníka. Nadace navíc slibuje, že se návštěvníci pomocí nejnovější technologie stanou v muzeu přímo "protagonisty Casanovova příběhu".

V prvním roce by chtělo muzeum přilákat až 130.000 návštěvníků, v druhém až 220.000 a ve třetím dokonce 300.000. Podle některých odhadů Benátky ročně navštíví až 30 milionů turistů.

Pokud bude mít muzeum úspěch, chtěla by nadace v budoucnu otevřít stálou pobočku v Praze. Volba na české hlavní město přitom nepadla náhodou. Posledních třináct let svého života totiž slavný dobrodruh strávil v českých zemích. Azyl mu na svém zámku v Duchcově poskytl hrabě Josef Karel Valdštejn. Casanova tu působil jako zámecký knihovník a po smrti v roce 1798 byl v severočeském městě i pohřben.