Část vlajky Spojeného království, přezdívané Union Jack, se dražila v síni Sotheby's spolu s dalšími předměty připomínajícími britského admirála Nelsona, oslavovaného jako zachránce Británie před Napoleonem. Na prodej byly zbraně, obrazy či osobní dopisy.

Cár vlajky o rozměrech 86 krát 92 centimetrů se měl podle odhadů prodat za 80.000 až 100.000 liber. Konečná částka tak byla více než dvakrát vyšší.

Vydražit se na aukci podařilo také portrét Nelsonovy milenky Emmy Hamiltonové. Zájemce za něj zaplatil 369.000 liber (10,6 milionu korun), tedy více než za kus vlajky z jedné z nejslavnějších námořních bitev v britských dějinách. Podle odhadu se přitom obraz měl prodat za částku mezi 150.000 a 200.000 liber.

"Vlajka má úžasný příběh," uvedl Gabriel Heaton, odborník aukční síně Sotheby's. Červeno-modro-bílá textilie byla totiž kromě jedné z bitev napoleonských válek použita i při pohřební ceremonii admirála Nelsona, který u Trafalgaru padl.

V bitvě u španělského mysu Trafalgar Britové v roce 1805 porazili spojené francouzsko-španělské loďstvo. Nelson v bitvě padl, jeho heroická smrt jej ale učinila nesmrtelným. Británie bitvou mimo jiné potvrdila svou převahu na moři a stala se na více než století námořní velmocí.