Svému regionu říkají Tabarnia a zahrnuje pobřežní oblast velkoměst Barcelona a Tarragona a jejich okolí. Poprvé na sebe upozornili v prosinci, kdy na internetu zveřejnili petici požadující vytvoření nového autonomního regionu, pod níž se do dneška shromáždilo přes čtvrt milionu podpisů.

Skupina, která doslovně přebírá hesla a argumenty katalánských separatistů, čímž chce prý ukázat na jejich nesmyslnost, nyní oznámila další kroky. Jejím "premiérem v exilu" se stal divadelní herec a režisér Albert Boadella, který ve svém úvodním projevu parodoval Puigdemontova vystoupení.

"Občané Tabarnie, nejsem tady. Nejsem tady, protože ti, jenž uzurpují pocity, peníze, instituce, kluby a vlajky, učinili tohle území nedýchatelným pro milovníky svobody a dobré nálady," pronesl se zjevnou nadsázkou Boadella.

Neoficiální mluvčí skupiny Jaume Vives však komentoval nové počiny "Tabarňanů" s vážnou tváří. Ve snaze o nezávislost prý zajdou tak daleko, "kam budou chtít zajít (katalánští) separatisté", protože několik milionů obyvatel více než sedmimilionového regionu "nechce přestat být Španěly".

Separatistické strany získaly v prosincových volbách většinu 70 křesel ze 135, k čemuž jim pomohl přepočet zvýhodňující venkovské regiony, zatímco v celkovém počtu hlasů dostali těsnou většinu unionisté. Podle průzkumů je podpora obou táborů mezi Katalánci přibližně vyrovnaná.

Pokud najdou obě strany cestu k dialogu a separatisté se vzdají myšlenky na nezávislost, zanikne podle Vivese i hnutí za samostatnou Tabarnii.

"Nejsme tu proto, abychom oddělovali nebo rozdělovali. Nechceme vztyčovat žádné hranice. Důvod naší existence je, aby se viděli v odrazu své vlastní nesmyslnosti," řekl Vives deníku La Vanguardia na adresu separatistů.