"Některé z vystavených mumií pocházejí z vážených rodů, jiné zase nabídnou pohled na přírodně a přirozeně mumifikované osoby. Návštěvníkům nabídneme i velký audiovizuální i textový materiál," uvedla Květa Havelková z JVS Group.

Mezi stovkami exponátů bude například Baron Von Holz, německý šlechtic nalezený v utajené rodinné kryptě hradu ze 14. století, který zůstal obutý do svých nejlepších bot. Zájemci si mohou prohlédnout také mumie rodiny z maďarského města Vác, která zemřela na tuberkulózu, nebo takzvanou Burnsovu sbírku, sérii lékařsky vyrobených mumií používaných k výuce anatomie na počátku 19. století. Část věnovaní mumiím z Egypta nabídne několik zvířat včetně sokola, ryby, psa a mláděte krokodýla. Vytvořeny byly proto, aby doprovázely na věčnost členy královské rodiny.

K vidění budou i zmenšené hlavy bojovníků, které byly používány jako rituální předměty přinášející svému nositeli sílu zabitého protivníka. Výstavu doplní také expozice věnovaná mumiím pocházejícím z tuzemska. Návštěvníci budou informováni o historii mumifikace i aktivitách českých archeologů v Egyptě a dalších zemích. Zájemci obdrží zvukové zařízení Audio-guide, ve kterém ke každému exponátu vyslechne doplňující výklad. Více informací je na www.mumiesveta.cz.