Koncert, který byl součástí Howardova turné s názvem 3 Decades of Music for Hollywood, zahájila ústřední melodie z fantasy z loňského roku Fantastická zvířata a kde je najít. Howard, který vedle dirigování zahrál i na klavír a vyprávěl o své práci se slavnými režiséry, před pauzou pozval na pódium Heclovou, vítězku konkurzu na interpretaci ústřední písně z filmu Hunger Games s názvem Hanging Tree.

Podívejte se na exkluzivní video:

Video
Video se připravuje ...

Byl vyhlášen nejlepším filmovým hudebním skladatelem v rámci ocenění World Soundtrack Awards. Celkem složil hudbu k více než 120 filmům. James Newton Howard (65) přijel do Prahy koncertovat v listopadu 2017. Versatile Light Studios

"Asi se ještě úplně neuvědomuji, že jsem to doopravdy já a že budu zpívat s Českým národním symfonickým orchestrem. Je to pro mě něco nepochopitelného," uvedla před koncertem Heclová.

Howard pro vybrané zastávky evropské koncertní šňůry vyzval místní zpěvačky, aby zasílaly své pěvecké videonahrávky na skladatelův webový portál. V České republice se přihlásily desítky zpěvaček. Vítězka Heclová, studentka Pražské státní hudební konzervatoře, je známá jako jedna z postav dokumentárního filmu Nejsledovanější.

Na koncertu mistra filmové hudby J. N. Howarda zazpívala Česku Gabriela Heclová.
Autor: Versatile Light Studios, JVC

Pro ČNSO šlo o další spolupráci s významným světovým skladatelem filmové hudby. S Enniem Morriconem orchestr natočil Oscarem oceněnou hudbu ke snímku Osm hrozných režiséra Quentina Tarantina. ČNSO bude také v této sezoně mimo jiné spolupracovat se skladatelem Dannym Elfmanem na programu Ukradené Vánoce Tima Burtona, který v Praze uvede 13. prosince. "Dostal jsem na ně doporučení od mého přítele, skladatele Hanse Zimmera, který s nimi spolupracoval. Orchestr je výborný," uvedl Howard. Na svém kontě má osm nominací na Oscara, čtyři nominace na Grammy a stejný počet nominací na Zlatý glóbus. Složil hudbu k více než 120 filmům.

Šestašedesátiletý Howard je považován za jednoho z významných hudebních skladatelů současnosti. Je autorem hudby k filmům jako Pretty Women, Temný rytíř, King Kong, Já legenda, Vyvolený nebo k sáze Hunger Games. Na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech získal letos křišťálový globus za celoživotní přínos světové kinematografii.