Písničkářka Radůza své první vánoční album pojmenovala Studna v poušti. Obsahuje písně navazující na tradici především českých, ale i světových koled a adventních písní. "Ty písničky nejsou jen o Vánocích, ale i o vztazích mezi rodiči a dětmi, mezi partnery a tak všeobecně mezi lidmi. A jelikož smutného se na nás sype ze všech stran dost a dost, psala jsem jen o tom hezkém, protože věřím, že ať je sebehůř, jednou se karta musí obrátit," uvedla Radůza, která se po půlroční přestávce vrátila k živému hraní. Vánoční turné zakončí 19. prosince v Kladně.

Bílá navazuje nahrávkou Bílé Vánoce II. na svou úspěšnou vánoční kolekci provázenou koncerty, kterou vydala před sedmi lety. S programem Bílé vánoce II bude nyní v prosinci koncertovat v Česku i na Slovensku. V pražském Hudebním divadle Karlín vystoupí na svatou Lucii 13. prosince.

Vánoční turné odstartuje skupina Čechomor 28. listopadu v Ústí nad Labem a završí jej těsně před Vánoci. Pražský koncert se uskuteční 18. prosince ve Foru Karlín. Program obsahuje největší hity i vánočně laděné skladby a novinky. Některé koncertní zastávky nabídnou jako hosta soubor čtyř violoncellistů Prague Cello Quartet. "Jsme moc rádi, že se opět shledáme s fanoušky a příjemně se naladíme na jedno z nejkrásnějších období v roce," podotkl zpěvák a kytarista František Černý.

Šňůru osmi vánočních koncertů 4. prosince v pražském Paláci Akropolis zahájí skupina Priessnitz. Po posledním vystoupení 17. prosince v Brně plánuje kapela delší přestávku. "Nevíme, jestli jsou to opravdu poslední koncerty, rozhodně od nového roku nic neplánujeme. Ale nerozvádíme se, máme se pořád rádi, jen každý žijeme někde jinde," vysvětlil frontman kapely Jaromír Švejdík.

Zpěvák a skladatel Petr Bende vyjel na vánoční turné již pojednadvacáté. V Praze se představí 7. prosince v Divadle Kalich, 22. prosince vystoupí ve Vídni. Hlavním hostem bude František Segrado a Band Petra Bendeho rozšíří i cimbálová muzika Gromba. "Naše vánoční turné už i překročilo hranice republiky. Letošní turné zakončíme vystoupením v kostele sv. Alžběty ve Vídni. Navážeme tak na naše zahraniční koncerty v Paříži a v Curychu," sdělil Bende.

Miroslav Žbirka Vánoční Symphonic Tour 2017 zahájí 9. prosince koncertem v brněnské DRFG Aréně. Dále se představí v Plzni, Bratislavě a Pardubicích. Skupina Jelen v prosinci vyrazí na krátké vánoční turné s koncertem 17. prosince v pražském Foru Karlín. "Pro nás jsou vánoční koncerty s vystoupením ve Foru Karlín asi vrcholem letošního roku," řekl zpěvák Jindra Polák.

Vánoční koncert skupiny Framus Five s podtitulem Blues In Soul Afterparty se zpěvákem Michalem Prokopem se na stejném místě uskuteční 22. prosince a bude součástí letošních oslav 50. let založení skupiny.