Centrální banka vydává 3300 mincí v běžném a 7800 mincí ve špičkovém vysoce leštěném provedení, autorem je přední český medailér Luboš Charvát. Lidé si budou moci mince koupit především u smluvních partnerů ČNB, například u České mincovny. Dnes byla mince v prodeji i na Pernštejně. Prodejní cena ve špičkovém provedení je necelých 16.000 korun, v tom běžném, tedy bez speciálního leštění mincovního pole, je cena o 400 korun nižší.

Na lícní straně mince je detail gotických dveří s mnohočetným znakem rodu Pernštejnů. Dveře jsou v horní části překryty kompozicí heraldických zvířat z velkého státního znaku. Na rubové straně je ztvárněna část hradu Pernštejna, včetně symbolu rodu, tedy zubra s uhlířem.

Česká národní banka začala s ražbou tematických mincí se zaměřením na hrady v loňském roce. První šly do oběhu hrady Kost a Bezděz, letos vedle Pernštejnu vyrazila banka i minci týkající se Bouzova. Na příští roky jsou v plánu další hrady, a to Zvíkov, Rabí, Veveří, Švihov, Bečov nad Teplou a v roce 2020 ještě Buchlov. Všechny mince mají nominální hodnotu 5000 korun.

"Cyklus v sobě nese určitou symboliku. V minulosti měli právo vydávat mince panovníci, se kterými jsou hrady a tato šlechtická sídla často spojena," uvedl guvernér České národní banky Jiří Rusnok. Podle něj se centrální banka snaží připomínat nejen odkaz předků, ale i technické, umělecké a architektonické dědictví.

Pernštejn patří k nejstarším a nejnavštěvovanějším hradům na Moravě. Loni ho navštívilo 84.000 lidí. Památkáři očekávají, že za celý letošní rok bude návštěva zhruba stejná.