Nyní sedmapadesátiletý herec, známý především rolí Marka Darcyho ve filmech o Bridget Jonesové, tak má nyní dvojí občanství. V prohlášení ujistil, že Spojené království nadále zůstává jeho domovem.

Firth je od roku 1997 ženatý s italskou producentku Livii Giuggiogliovou, s níž má dvě děti. Obě se narodily v Římě. Firth uvedl, že jeho manželka má zažádáno o britský pas a jeho potomci mají občanství obou zemí.

"Slavný herec, který dostal Oscara za svůj výkon ve filmu Králova řeč, se oženil s občankou naší země a při mnoha příležitostech vyjádřil lásku k naší vlasti," píše se v komuniké italského ministerstva, z nějž citovala agentura AFP.

Na plátně Colin Firth debutoval v roce 1984 ve filmu Jiná země, do všeobecného povědomí se dostal o pět let později díky roli Valmonta ve stejnojmenném velkofilmu režiséra Miloše Formana. Posléze ho proslavil televizní seriál Pýcha a předsudek z roku 1995. Slavné role vytvořil například ve snímcích Anglický pacient, Zamilovaný Shakespeare, Deník Bridget Jonesové, Mamma Mia! či Králova řeč.

V roce 2011 dostal Firth od britské královny Alžběty II. Řád britského impéria.