Expozice, kterou V&A organizuje společně s Peabody Essex muzeum (PEM) v Salemu v americkém Massachusetts, je vůbec první, která se zaměří na design a kulturní dopad zaoceánských parníků v mezinárodním měřítku. Bude zkoumat všechny aspekty návrhu lodí od průlomového inženýrství, přes architekturu a interiéry, až po módu a životní styl na palubě.

Výstava představí více než 250 objektů včetně maleb, soch či modelů lodí, stejně jako předměty z doků, nástěnné panely, nábytek, módu, textil, fotografie, plakáty a filmy. Návštěvníci si budou moci prohlédnout předměty, které se ještě nikdy v Evropě nevystavovaly z období zaoceánských plaveb od poloviny 19. století do konce 20. století.

Mezi nejzajímavější exponáty patří cenná tiára od Cartiera zachráněná z potápějící se Lusitanie v roce 1915, stejně jako fragment panelu ze salónku v první třídě na Titaniku. Tento předmět se do Británie vrátí poprvé od tragické první - a zároveň poslední - plavby legendárního parníku v roce 1912.

Jako největší stroje svého věku se zaoceánské parníky staly mocnými symboly pokroku a modernismu 20. století. Expozice také představí průlomová díla modernistických umělců, návrhářů a architektů, kteří se nechali zaoceánskými plavidly inspirovat - včetně Le Corbusiera, Alberta Gleizese, Charlese Demutha a Eileen Grayové.

Ghislaine Woodová, kurátorka výstavy, uvedla: "Skvělá éra zaoceánských parníků už dávno minula, ale žádný druh dopravy nikdy nebyl tak romantický ani pozoruhodný. Po třech letech příprav naše expozice předvede, jak zaoceánské parníky v mnoha ohledech formovaly moderní svět."

Výstava potrvá od třetího února do desátého června 2018 a vstupenky na ni jsou již v prodeji.