"Hrajeme na festivalech, které jsme zatím nehráli nebo jsme na nich vystoupili před několika lety, což je případ Benátské!. Hrajeme tady rádi, je to skvělá akce s tradicí," řekl ČTK Nagy.

Zpěvák a skladatel, který dokázal v roce 1985 v anketě Zlatý slavík porazit Karla Gotta, zahrál publiku několika generací své hity jako Profesor Indigo, Chráň svoje bláznovstvá, Psi sa bránia útokom, Poďme sa zachrániť nebo Aj tak sme frajeri.

V hledišti je zatím několik stovek posluchačů, další neustále přicházejí. V minulých letech festival přilákal přes 15.000 návštěvníků. Letos předprodeje napovídají, že by jich mohlo být ještě víc. Pro přepravu návštěvníků je zřízena speciální linka provozovaná podle zvláštního jízdního řádu. Provoz linky začíná hodinu před začátkem programu, pokračuje po celý den a končí hodinu po ukončení programu daného dne.

Někteří příchozí se obávají nepřízně počasí. Řeka Smědá v Předláncích na Liberecku překročila dnes ráno po nočním dešti stav povodňového ohrožení. Před polednem se ale vrátila do normálu. Vzhledem k tomu, že areál ve Vesci leží na kopci a je dobře zabezpečený proti dešti, žádné velké problémy s vodou nehrozí.

Hlavní hvězdou letošního ročníku, který se koná do 30. července, budou Status Quo. Britská kapela zahraje v Liberci v sobotu krátce poté, co obsadila 25. místo mezi koncertně nejžádanější stovkou světových kapel, kterou vyhlašuje obchodní publikace Pollstar.

V areálu s pěti pódii se do nedělního rána představí několik desítek českých i zahraničních interpretů. Hudební příznivci mohou navštívit například vystoupení slovenského Teamu v čele s Paľem Haberou, kteří letos v létě hrají jen na třech festivalech, ojedinělý koncert Dana Bárty s Alicí, jediné letošní festivalové vystoupení Jasné Páky s Davidem Kollerem, netradiční spojení Marka Ztraceného s Martou Jandovou či návrat Ládi Křížka s novým Kreysonem v mezinárodním složení.

Ze zdravotních důvodů se z avizované účasti na festivalu omluvili Aleš Brichta a Wabi Daněk. Více informací se nachází na www.benatska.cz.