Tato pravidla, která vstoupila v platnost na konci druhého červencového týdne, se také zaměřila na pouliční prodejce. Ti nadále nesmějí nabízet jakékoli nápoje ve skleněných lahvích nebo plechovkách, aby tak ulehčili městskému úklidu.

Zákaz je zatím platný jen do 13. srpna letošního roku, ale milánská radní pro bezpečnost Carmela Rozzaová už prohlásila, že pravidla mohou být obnovena i po tomto termínu a "zůstat v platnosti tak dlouho, dokud bude třeba".

Milán není jediným italským městem, které už má dost nevhodného chování turistů. Starosta Florencie letos zveřejnil originální plán, jak se vypořádat s turisty, kteří po sobě nechávají odpadky, kde se jim zamane. Na základě jeho rozhodnutí se mají schody všech nejoblíbenějších kostelů tohoto renesančního města v době oběda postříkat vodou, aby se tu lidé nemohli posadit a poobědvat.

V italské metropoli Římě podepsala starostka Virginia Raggiová nařízení na ochranu starodávných fontán, z nichž některé byly v uplynulých letech znečištěny nebo poškozeny vandaly. Turisté, kteří budou dopadeni, jak lezou na fontány, koupou se v nich nebo u nich svačí, riskují pokutu až 240 eur (téměř 6300 korun).